Kérdése van? 

Nem biztos abban, hogy pontosan mire van szüksége? Mi biztosak vagyunk abban, hogy sokan fordultak már hozzánk segítségért ugyanazzal a problémával, mint az Öné. A Gyakori kérdések menüpont alatt összegyűjtöttük Önnek az összes olyan releváns témát, amely választ adhat legfontosabb kérdéseire fogainak egészségével kapcsolatosan. Ismerje meg a fogászat különböző tudásterületeit és jelentkezzen be hozzánk!

A régebbi tömésekkel kapcsolatban gyakran hallani, hogy nem csak fémtartalmuk miatt érdemes kicserélni azokat korszerűbb alapanyagokra, hanem esztétikai jellemzőik miatt is. Ez valóban így van, ugyanis napjainkban a fogászat terén minden kezelés kapcsán a fémmentes megoldásokat részesítjük előnyben. Természetesen előfordulhat, hogy semmilyen gondja nincs az amalgámmal, de általában elmondható, hogy a tömések szélénél elszíneződések jelentkezhetnek. A tömések cseréje alkalmával érdemes egy alapos szájvizsgálaton is átesni, mely során speciális diagnosztikai eszközökkel térképezzük fel az esetleges fogászati problémák jelenlétét.

A fogászatban felhasznált anyagok és technológiák jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években. A fémet tartalmazó megoldások helyett szakembereink is előnyben részesítik a fog természetes fényáteresztő képességéhez tökéletesen idomuló cirkóniumot, amelynek felhasználásával a kívánt pótlások rendkívül gyorsan elkészíthetőek. A stabil, erős alapanyag esetében nem kell tartani az elszíneződésektől, az allergiás panaszoktól. A korona, híd vagy héjak készítésekor gyakran választott cirkónium nagy előnye az is, hogy az előállítás során alkalmazott számítógépes technika lehetővé teszi a rendkívül pontos, személyes igényeknek megfelelő kialakítást, ezzel csökkentve az ínygyulladás kockázatát.

A fogproblémákkal nem küzdő pácienseink gyakran érdeklődnek az iránt, hogy ha tünetmentesek, akkor mégis miért van szükség a fogkő eltávolításának céljából a rendelő felkeresésére. Az egyébként esztétikai szempontból sem túl szép fogkő hemzseg a baktériumoktól, amelyek kezdetben az ínyszél gyulladásához vezetnek, később pedig fogszuvasodást, majd a fog mélyebb károsodásait okozzák. A megelőzés érdekében javasoljuk legalább félévente a keletkezett fogkő eltávolítását, aminek következtében javul a szájhigiénia, és kevesebb esélye lesz az ínygyulladásnak is. A fogmosáskor sokaknál jelentkező ínyvérzés is visszavezethető a fogkövesedésre. A fogkő egyéként gyakorlatilag olyan lepedék, amelyet fogmosással és otthoni technikákkal nem lehet eltávolítani, ezért fontos, hogy szakembereinkre bízza ezt a feladatot.

Az általában 16 és 34 éves kor között előtörő 4 leghátsó, bölcsességfog megjelenése sokak számára nem okoz semmiféle kellemetlenséget. Nem is mindenkinél jelentkeznek, de akiknél csak részlegesen bújnak elő, azoknál probléma lehet velük. Abban az esetben azonban, ha az állcsontok és a fogak fejlődését, tápanyagellátását hátráltatják, folyamatos gyulladást okoznak az ínynél, vagy a szomszédos fogak szuvasodását veszélyeztetik, akkor mindenképpen megéri elgondolkodni eltávolításukon. A kezelésre ütemezetten, páciensünk egyéni adottságaitól függően kerül sor, viszont akkor, ha a normális úton nem lehetséges a bölcsességfog eltávolítása, akkor ezt szakembereink sem javasolják az esetleges komplikációk elkerülése végett.

Miként a gyógyszerszedésre, úgy a fogak épségének megőrzésére, és az esetlegesen szükségessé váló fogászati kezelések ütemezésére is fokozottan figyelni kell a várandósság hónapjaiban. Legjobb az, ha már a terhességet megelőzően sor kerül a fogak rendbetételére, de ha ez elmaradt volna, vagy időközben jelentkeznek panaszok, az még nem jelenti egyértelműen azt, hogy együtt kellene élni a szülésig a fájdalommal. Ma már léteznek olyan speciális érzéstelenítő injekciók, amelyek ekkor is adhatóak, sőt, a bizonyos kezelésekhez nélkülözhetetlen röntgenezés is kiváltható egyéb eljárással. Erre elsősorban gyökérkezelés során szokott sor kerülni. Szakembereink mindig az egyedi helyzet sajátosságait figyelembe véve döntenek az alkalmazott módszerekről és anyagokról, szem előtt tartva pácienseink maximális biztonságát.

A gyermekeik egészségéért aggódó szülők legtöbbször felteszik azt a kérdést, hogy szükség van-e az egyébként is kihullásra váró tejfogak kezelésére, ezzel kellemetlenségnek kitéve e kicsiket. A válasz egyértelműen igen, hiszen a megfelelő szájhigiénia biztosítása már gyermekkorban is rendkívül fontos. A fogorvost már két-hároméves kortól ajánlott felkeresni a kicsivel rendszeres ellenőrzés és az esetleges problémák kezelése érdekében, ezzel a rossz fogak okozta egészségügyi kockázatokat kiküszöbölve. A fogorvosainknál tett látogatások egyébként azért is rendkívül fontosak, hogy a gyermeket ilyen téren is tudatosságra neveljük, ezzel elkerülve, hogy akár élete végéig rettegjen a fogászati kezelésektől.

A fogászati kezelések célja egyértelműen a saját fogállomány megtartása. Nem kell azonban foghúzáson sem átesni ahhoz, hogy szükségessé váljon a fogpótlás, hiszen gyakran esztétikai okok, valamint a rágóképesség minél teljesebb megtartása indokolják a korona, vagy a héjak készítését. Egyfajta alternatívát kínál a híd, amellyel szó szerint áthidalható a néhány fog hiányából adódó rendellenesség. Korszerű megoldást kínálnak az implantátumok, melyekkel szintén az elvesztett fogakat pótolhatjuk. Ez utóbbi többalkalmas kezelést tesz szükségessé, melynek végeredményeképp a több területen is nagy sikerrel alkalmazott cirkon alapanyagot használjuk a felépítmény kialakításához. A személyre szabottan ideális fogpótlás kiválasztásához érdemes a terület újdonságait is tökéletesen ismerő szakembereinkhez fordulnia.

Fogászati kezelések iránt érdeklődve egyre többször találkozni az inlay kifejezéssel, melynek jelentése betét. Ebből adódóan egy olyan fogtömést takar, amelyet a fogorvos és a fogtechnikus készítenek elő a szuvas részektől megtisztított üreg sajátosságainak megfelelően, majd ezt a betétet rögzíti szakemberünk a fog belsejébe. Nagy előnye a hagyományos fogtömésekkel szemben, hogy sokkal tartósabb, és pontosabb illeszkedést tesz lehetővé, mint a hagyományos tömések. Ez utóbbi azért is fontos, mert így a megfelelő fogtisztítással megelőzhető az alászuvasodás, és a további fogromlás veszélye. Az inlay készülhet műanyagból, kerámiából, de a leginkább tartós megoldást az arany kínálja, bár tény, hogy ez utóbbi esztétikailag nem illeszkedik a fog természetes színéhez.

A napjainkban használatos, esztétikus kompozit tömőanyagok, melyek fényre azonnal megkötnek, már nem követelik meg, hogy a kezelést követően le kelljen mondani az étkezésről. Ennek ellenére fogtömés után is javasolni szoktuk legalább addig az étkezés mellőzését, amíg az érzéstelenítő hatása ki nem megy. Hasonló a helyzet a többi kezelés alkalmával is, ugyanis a nyelv és az ajkak még néhány óráig érzéketlenek maradhatnak, tehát fennáll a lágyrészek sérülésének, a páciens saját magának való megharapásának kockázata. Gyökérkezelés, implantátum behelyezés, vagy foghúzás után természetes, hogy az érintett területen érzékenység tapasztalható, minderre néhány napig az étkezések és a szájhigiénia biztosítása során fokozottan ügyelni kell. Amennyiben a fájdalom tartósabb, hosszabb ideig tart, akkor mindenképpen érdemes ismételten felkeresni szakembereinket. Fontos azt is tudnia, hogy a fogászati kezeléseket követően a szájhigiéniára fokozott figyelmet ajánlott fordítani, így a fogmosást szájfertőtlenítő oldat használatával célszerű kiegészíteni.

A rossz lehelet hátterében számos ok állhat, melyek egyike a fogászati probléma. A szuvas fogak, a fogkő, vagy az ínygyulladás is okozhatják a mindennapokat rendkívül megnehezítő kellemetlenséget, de a nem megfelelően végzett fogmosás is állhat a háttérben. Fontos, hogy kellő ideig és intenzitással történjen a fogmosás, valamint egészítse ki azt fogselyem használatával is. Ha teheti, naponta többször mosson fogat, de reggel és este mindenképpen. A kellemetlen lehelet okairól általános belgyógyászati kivizsgálással is sokat megtudhat, így kiszűrhetőek az egyes, emésztőszerveket érintő rendellenességek.

A fogsor rendellenességei nem csak esztétikai okok miatt orvosolandóak, hanem a fogak megfelelő tisztíthatósága érdekében is. Tény, hogy a kusza fogsor önbizalomhiányt okozhat, de éppen úgy a fogszabályzó viselését sem sokan élik meg pozitívan. Manapság már lehetséges az úgynevezett láthatatlan fogszabályozás is, mely során egy kivehető, átlátszó műanyag sín gondoskodik arról, hogy a fogak idővel a megfelelő irányba mozduljanak. A sínt fogmosás és étkezés idejére eltávolíthatják pácienseink, és speciális kialakításánál fogva viselés során is csak egészen közelről vehető az észre. Arról, hogy fogsora korrigálható-e az említett eszközzel, tájékozódjon személyre szabott konzultáció keretein belül szakembereinknél!

Általában gyökérkezelt fogak esetében szokott előfordulni, hogy letörnek azok, hiszen az ilyen fog kiszárad, amely a törés kockázatával jár. Nem véletlen, hogy a gyökérkezelés után annak koronával történő megerősítését szokták javasolni szakembereink. Abban az esetben, ha bekövetkezett a baj, több lehetősége is adódik a törési vonal függvényében a pótlásra. Legtöbbször az inlay kínálta előnyöket szoktuk pácienseinknek javasolni, de ha ezt a letört fog alakja nem teszi lehetővé, akkor még mindig ott a koronával történő ellátás. Ritkán előfordul, hogy nem lehet megmenteni a fogat, ilyenkor húzás, majd azt követően beültetéssel, vagy például híddal történő pótlás javasolt. Szuvas fogak esetében is előfordulhat törés, így ha ezzel szembesült, keresse fel minél hamarabb Klinikánkat!

Alapvetően kitűnő választás az elektromos fogkefe, de ha nem megfelelően végezzük vele a fogtisztítást, akkor nem sok előnye van a hagyományos fogkefével szemben. Egyértelműen pozitívuma, hogy mivel kicsi a feje, így a hátsó fogakat is sikerül vele elérni, és minden oldalról alaposan megtisztítani. Fontos azonban tudnia, hogy rá kell szánni az elektromos fogkefe használatára is a kellő időt, és minden oldalról alaposan át kell tisztítani a fogakat ahhoz, hogy valóban biztosítva legyen a megfelelő szájhigiénia.

Abban az esetben, ha csak egyetlen fog színeződik el, akkor ez általában gyökérkezelt, vagy elhalt fogaknál fordulhat elő. Ha az egész fogsoron észlelni a jeleket, akkor a leggyakrabban az üdítők, a dohányzás, a tea-, és vörösbor fogyasztása állhatnak a háttérben. A fehérítésre a fogorvosnál végzett fogfehérítő kezelés bizonyul a legjobb választásnak, de ma már léteznek olyan felszerelések is, melyekkel otthoni körülmények között is több árnyalatnyi változást érhetünk el. A fehérítés eredménye, valamint annak tartóssága azonban nagymértékben függ attól, hogy milyen táplálkozási és életmódbeli irányelveket követ a jövőben. Továbbá a fehérség fenntartására érdemes néhány havonta felkeresnie szakembereinket.

Előfordulhat, hogy olyankor fájdul meg a foga, amikor elfoglaltságai miatt egyszerűen nem tud orvoshoz fordulni. Ilyenkor megéri a természet patikájához fordulni, és segítségül hívni néhány olyan alapanyagot, amelyek a fogfájás csillapításának terén már bizonyítottak. Tipikusan ilyen a szegfűszeg, amelyet a fájó foggal szétrágva azonnal érvényesül annak zsibbasztó, érzéstelenítő hatása. A gyógyszertárakban kapható szegfűszegolaj is remek választás a fogra csepegtetve. A zsálya-, vagy kamillateával történő öblögetés mellett javasolt a rozmaringlevél rágcsálása is. Mivel azonban a fájdalom vészjelzés a test részéről, ezért nem szabad félvállról vennie. Amint teheti, forduljon bizalommal szakembereinkhez, hogy együtt megtudjuk, mi áll a fájdalom hátterében!

Legtöbben a fájdalom és a fogak elvesztése miatt nagyon tartanak a foghúzástól. Fogfájás esetében azonban korántsem biztos, hogy húzásra kerül majd sor. A szükséges beavatkozás függ attól, milyen mértékű a károsodás, valamint páciensünk milyen későbbi pótlási, illetve esztétikai lehetőségekben gondolkodik. Ha menthetetlen a fog, akkor sem kell lemondania az esztétikus, teljes fogsorról, hiszen az implantátum, vagy a híd remek megoldást kínálnak. A fájdalmat okozó fog tömhető, gyökérkezelhető, majd helyezhető rá korona is, hogy a rágás szabadsága visszakapható legyen. Ismerje meg lehetőségeit segítségünkkel!

A fogászat célja a gyökérkezeléssel a beteg fog megtartása. Ennek módja a gyulladt, elhalt fog begyulladt idegszálainak eltávolítása. A megfelelő gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő készítmények használata után gyökértömés kerül a fogba. Mivel a gyökérkezelt fogak gyakran kevésbé strapabíróak, ezért javasolni szoktuk korona ráhelyezését, így az elszíneződéseknek is elejét vehetjük. A beavatkozás kevésbé fájdalmas, mint azt sokan gondolják, segítségével pedig megmenthető a saját fog még akkor is, ha az komoly károsodást szenvedett.

A túl erős sörtéjű fogkefét nem javasoljuk, ugyanis ezzel sérülést okozhatunk a fogakon, és a fognyakat is érzékennyé tehetjük. Hasznos, ha nem túl nagy a kefe mérete, hiszen így a hátsó fogakhoz is sikerül minden oldalról jól hozzáférni a fogmosás során. Elsősorban a puha sörtéjű kefék bizonyulnak jó választásnak, ugyanis a hajlékony sörték finoman bánnak az ínnyel és a fognyakkal, s ugyanakkor a fogközökbe is elérhetünk velük. Természetesen a legjobb fogkefe sem ér semmit, ha nem szánunk elegendő időt a rendszeres fogmosásra.

Elsősorban régi tömések esetén szokott előfordulni, hogy étkezés során kilazul, és kiesik az. Ilyenkor nagyon fontos, hogy mihamarabb felkeresse szakembereinket, ugyanis a szabadon maradt üreg nem csak a további károsodás veszélyét rejti magában, de akár fájdalmat is okozhat. Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha csak egy része esett ki a tömésnek, ugyanis ezt valószínűleg további károsodás fogja követni. Amíg nem jut el szakemberhez, addig a tömés helyét fokozottan tartsa tisztán, ezzel minimalizálva a sérülés és a szuvasodás kockázatát.

Legyen szó egyetlen hiányzó fog pótlásáról, híd készítéséről vagy teljes fogsorról, a pótlásra több szempontból is nagyon fontos ügyelnie. Már akár egyetlen fog hiányát is megérezni a táplálkozás során, a nem megfelelően szétrágott étel pedig emésztési nehézségeket okozhat. A csökkenő rágóképesség azonban nem az egyedüli hátránya a hiányzó fogaknak. Több fog esetében megváltozik a hangképzés, az arc formája, és a meglévő fogak is deformálódnak a fokozott terhelés miatt. A hiányos fogsor önértékelési problémákhoz vezet, amely végső soron a mindennapi érvényesülésre is rányomja bélyegét. Fogpótlás szükségessége előtt ne habozzon, forduljon bizalommal hozzánk!

Fogászati problémák esetében válassza szakembereink segítségét, akik fájdalommentesen, korszerű alapanyagokat és technikákat felhasználva gondoskodnak a tökéletes mosoly, és ezzel együtt az önbizalommal teli mindennapok megvalósításáról!